Γνωρίζοντας την ρίζα Konjac - Βιοσταθμός - Ταξίδι σωστής διατροφής
Αιθέρια Έλαια και Ευεξία. Γνωρίστε τις μοναδικές ιδιότητές τους
Αιθέρια Έλαια και Ευεξία. Γνωρίστε τις μοναδικές ιδιότητές τους
27/12/2016
Προβολή όλων

Γνωρίζοντας την ρίζα Konjac

organic-konjac-better-than

Με μια πρώτη ματιά…

Τα Ζυμαρικά Konjac μπορεί να τα ακούσετε ως ζυμαρικά χωρίς θερμίδες ή
να τα συναντήσετε με την ονομασία shirataki που στα Ιαπωνικά σημαίνει
«λευκός καταρράκτης». Τα shirataki είναι φτιαγμένα από konjac, ένα είδος
ρίζας σαν πατάτα και θεωρούνται μια πλήρη τροφή με υψηλή περιεκτικότητα
σε φυτικές ίνες. Γιατί τα ζυμαρικά αυτά είναι ξεχωριστά; Η ρίζα konjac
δεν έχει θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό
δείκτη που δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολύ καλή πηγή Γλυκομαννάνης

Η συγκεκριμένη ρίζα αποτελεί πολύ καλή πηγή της ευεργετικής γλυκομαννάνης,
που χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή κινέζικη
ιατρική, καθώς δρα αποτελεσματικά ενάντια στην παχυσαρκία, τη χοληστερόλη,
την αρτηριακή πίεση και τα πεπτικά προβλήματα. Η γλυκομαννάνη είναι ένα 100%
φυτικό συστατικό και προέρχεται από το φυτό μαννάνη Konjac. Η γλυκομαννάνη
konjac (glucomannan) είναι ένας πολυσακχαρίτης (υδατοδιαλυτή φυτική ίνα)
από τις ρίζες του φυτού konjac (Amorphophallus Κonjac), που φύεται στην
Ιαπωνία και την Κίνα. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται από τους γηγενείς
κατοίκους στη δημιουργία ζυμαρικών (shirataki, noodles), tofu, μπισκότων
και άλλων προϊόντων, ενώ κυκλοφορεί ευρέως και σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Η δράση κορεσμού της Γλυκομαννάνης

Η γλυκομαννάνη λόγω της δομής της δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση
κορεσμού, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν
100-200 φορές παραπάνω του βάρους της. Έτσι όταν έρχεται σε επαφή με
τα στομαχικά υγρά δημιουργεί μια ογκώδη μάζα σε μορφή γέλης (δηλ. σε
ζελατινώδη μορφή) με μικρή ρευστότητα, που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα
στο στομάχι, δίνοντας μια αίσθηση πληρότητας. Ο κορεσμός αυτός βοηθάει
στην απώλεια σωματικού βάρους, αφού μειώνει το αίσθημα της πείνας και
συμβάλει στη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Η γλυκομαννάνη, ως διαλυτή φυτική
ίνα, φέρει τις ιδιότητες:

1. Είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες
2. Εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών ινών
3. Απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού
4. Καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι και προκαλεί ένα αίσθημα
πληρότητας (κορεσμού), μειώνοντας τη πρόσληψη τροφής σε μεταγενέστερο
γεύμα.
5. Καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου, συμβάλλοντας στην αυξημένη
αίσθηση κορεσμού
6. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
7. Απορροφά τις τοξικές ουσίες και τις αποβάλλει
8. Μειώνει την απορρόφηση του λίπους
9. Βοηθά στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους

Μοναδικά Χαρακτηριστικά

Τα Ζυμαρικά από Βιολογικό Konjac είναι μια ιδανική εναλλακτική της
συνηθισμένης μακαρονάδας που περιέχουν μόνο 9 θερμίδες ανά μερίδα των
100 γραμμαρίων! Απίστευτο;! Είναι κατάλληλα για πολλές διαφορετικές
διατροφικές ανάγκες, καθώς συνδυάζουν μοναδικά χαρακτηριστικά:

Α. Δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα
Β. Δεν περιέχουν γλουτένη
Γ. Δεν περιέχουν σιτάρι
Δ. Δεν περιέχουν υδατάνθρακες
Ε. Δεν περιέχουν ζάχαρη
ΣΤ.Δεν έχουν λιπαρά
Ζ. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Η. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Θ. Κατάλληλα για διαβητικούς
Ι. Κατάλληλα για χορτοφάγους και vegans

Κατάλληλα για Δίαιτα

Τα Ζυμαρικά από Κόντζακ καλύπτουν πλήρως τη λαχτάρα για ζυμαρικά, ενώ
δεν περιέχουν θερμίδες , αποτελώντας την τέλεια πρόταση για όσους
προσέχουν τη διατροφή τους ή κάνουν δίαιτα. Είναι η εύκολη λύση για ένα
γρήγορο και ελαφρύ γεύμα, αφού δεν χρειάζονται βράσιμο και είναι έτοιμα
για κατανάλωση σε 2 μόλις λεπτά!!

Προτάσεις για Κατανάλωση

Τα Ζυμαρικά από Κόντζακ είναι μια υγιής εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά
ζυμαρικά που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά χωρίς λιπαρά! Έχουν ουδέτερη
γεύση και αποκτούν τα αρώματα και τις γεύσεις από τα υλικά που αναμειγνύονται!
Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως ακριβώς τα παραδοσιακά ζυμαρικά, αλλά
και με ακόμη περισσότερους τρόπους!

Για μια εναλλακτική μακαρονάδα συνοδέψτε τα με σάλτσα, τυρί, ή όπως
προτιμάτε.
Προσθέστε σε σούπες
Σε σαλάτες για ένα ελαφρύ γεύμα
Σε γεμιστά (χρησιμοποιώντας το Ρύζι από Κόντζακ)
Σε smoothies ανακατεύοντας με φρούτα
Σε γλυκά, όπως ρυζόγαλο
Σε τηγανητά και ψητά
Με λαχανικά, κρέας ή θαλασσινά

Ιδέες για Συνταγές

Smoothie σε 1 λεπτό!

Υλικά: ½ πακέτο Ζυμαρικά από βιολογικό Konjac, 1 μπανάνα, 6 μεγάλες
φράουλες 250ml πλήρες γάλα

Διαδικασία: Προσθέστε τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να
γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Συνοδεύουν τον πρωινό καφέ σας και σας
χορταίνουν για ώρες!

Noodles από Konjac με γαρίδες!

Υλικά: 1 πακέτο νουντλς από βιολογικό Konjac, 1 φλιτζάνι γαρίδες, 1
μικρό κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο
και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τις
γαρίδες και αφήστε να ψηθούν για 5 λεπτά. Ετοιμάστε τα νουντλς σύμφωνα
με τις οδηγίες χρήσης και ρίξτε τα στο τηγάνι μαζί με το μαϊντανό.
Ανακατέψτε για λίγα λεπτά και σερβίρετε!

Γεμιστές Ντομάτες με Ρύζι από Κόντζακ

Γεμιστές Ντομάτες

Υλικά (2 μερίδες):

1 πακέτο Slendier τύπου «ρύζι»
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο (θρυμματισμένες)
1 Μικρό ξερό κρεμμύδι (κομμένο σε κύβους)
1 λεμόνι (χυμό)
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
50 γραμμάρια τυρί φέτα (τριμμένη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά)
2 κουταλάκια του γλυκού δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Για τη Σάλτσα:

½ φλιτζάνι φυσικό γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά)
1 μικρό αγγουράκι (τριμμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
¼ φλιτζανιού φύλλα μέντας (φρέσκα​​, ψιλοκομμένα)

Εκτέλεση:
Ετοιμάστε το ρύζι από Κόντζακ της Slendier Ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες
που θα βρείτε στο πακέτο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° στον αέρα. Χρησιμοποιώντας ένα
κοφτερό μαχαίρι ανοίγετε τις τομάτες (περίπου 2 cm από την κορυφή της
τομάτας). Κρατάτε τα «καπάκια» από τις τομάτες. Χρησιμοποιώντας ένα
κουταλάκι του γλυκού, ανοίγετε προσεκτικά τις τομάτες αφήνοντας 1/2-1cm
πάχος γύρω γύρω για να μην τρυπήσετε τις πλευρές. Κρατάτε την ψίχα τους
και την τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει. Κρατάτε στην
άκρη τον αποστραγγισμένο πολτό.
Στη συνέχεια ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, και αφού πάρει θερμοκρασία,
προσθέτετε το θρυμματισμένο σκόρδο, το κρεμμύδι και τα μαγειρεύετε μέχρι
να μαλακώσουν. Αφαιρείτε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μαγειρεμένο σκόρδο και κρεμμύδι, τα μυρωδικά,
το ρύζι Slendier, το χυμό λεμονιού, τον ψιλοκομμένο πολτό τομάτας, την
κανέλα και τριμμένη φέτα.
Με ένα κουτάλι γεμίζετε ομοιόμορφα τις ανοιγμένες τομάτες, στη συνέχεια,
τις τοποθετείτε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τοποθετήστε τα καπάκια της
κάθε ντομάτας στην κορυφή τους, περιχύνετε ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήνετε
για 30 λεπτά ή μέχρι οι τομάτες να μαλακώσουν.

Σερβίρετε ζεστό ή κρύο με τζατζίκι.

Σαλάτα με Σπαγγέτι από Βιολογικό Konjac, τόνο & θυμάρι

Μερίδες: 2

Χρόνος εκτέλεσης: 10’

Υλικά

1 πακέτο Σπαγγέτι από Βιολογικό Konjac
120 γρ. τόνος σε μικρά κομμάτια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
10 ελιές ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά της σούπας τσίλι σως
1 μικρό κολοκύθι κομμένο σε μικρούς κύβους
¼ φλιτζάνι (60ml) ξηρό λευκό κρασί
Αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμάστε τα Σπαγγέτι από Βιολογικό Konjac σύμφωνα με τις οδηγίες
συσκευασίας.
Αλευρώστε τον τόνο στο αλεύρι και τινάξτε για να φύγει η περίσσεια
αλευριού.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε το σκόρδο, τις ελιές, το τσίλι και λίγο θυμάρι. Σοτάρετε μέχρι
το σκόρδο να γίνει ανοιχτόχρωμο (περίπου 2 λεπτά).
Προσθέστε τον τόνο και τα κολοκυθάκια. Ανακατέψτε απαλά σε μέτρια φωτιά
και πασπαλίστε αλάτι και μαύρο πιπέρι.
Περιχύστε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.
Προσθέστε τα Spaghetti από βιολογικό Konjac στη σάλτσα τόνου να ζεσταθούν
στο τηγάνι και σερβίρετε στο πιάτο σας.
Γαρνίρετε με το υπόλοιπο θυμάρι και απολαύστε το μυρωδάτο γεύμα σας!
Σερβίρεται ζεστό

Μπολονέζ χωρίς γλουτένη με Μανιτάρια και Σπαγγέτι από Κόντζακ

Υλικά (για 4 μερίδες):

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
4000 γραμμάρια Σπαγγέτι από Konjac
¼ κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 σέλινο (ψιλοκομμένο)
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)
⅓ κούπας κατεψυγμένο σπανάκι
1 καρότο (ψιλοκομμένο)
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού (αποξηραμένο θυμάρι)
200 γραμμάρια μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
½ φλιτζάνι φασόλια σε κονσέρβα (στραγγισμένα)
50 γραμμάρια μανιτάρια (εμποτισμένα, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα)
½ φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (μειωμένο αλάτι)
200 γραμμάρια κονσέρβα ντομάτας
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τα Σπαγγέτι από konjac σύμφωνα με τις οδηγίες στο πίσω μέρος
της συσκευασίας και κρατήστε τα στην άκρη.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι, το
καρότο, το σέλινο, και στη συνέχεια τρίβετε λίγο πιπέρι. Αφήστε τα
λαχανικά να σοταριστούν για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέτετε το σκόρδο και μαγειρεύετε για 1 λεπτό. Δυναμώνετε τη φωτιά
και προσθέτετε τα μανιτάρια.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το σπανάκι και τα
φασόλια).
Σιγοβράζετε για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό.
Κατά τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτετε το σπανάκι και τα φασόλια.
Αναμείξτε τα «μακαρόνια» με τη σάλτσα και απολαύστε ένα υπέροχο γεύμα!

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *